Bine Ati Venit !!

Religiile sunt cele mai mari producatoare de atei, nu urâ pe Dumnezeu pentru ce vezi în ele. Religiile sunt invenții omenești, și ca orice invenție omenească au defecte și sunt coruptibile. Dumnezeu în schimb nu este invenția nimănui și fiecare personal trebuie să-l găsească și să-l cunoască. De aici alege fiecare ce crede, fiecare om se naște liber și nimeni nu are voie sa facă comerț cu sufletul nimănui.








luni, 4 februarie 2013

Romania Crestina vs. Romania Precrestina....

Creştinismul românesc în preajma Anului O Mie: în căutarea identităţii

2 comentarii:

  1. Sunt crestin ortodox, practicant de Paste, Craciun, Nunti si Botezuri, ca mai tot romanul

    Mai toate popoarele s- au crestinat la o data precisa (ziua, luna, anul), la indemnul sau chiar la porunca unui lider din acea vreme; in acele vremuri daca seful unui sat (sau comunitati), era suficient de puternic, el decreta ca din acea zi, comunitatea s- a crestinat sau s- a islamizat; si apoi prin metode destul de coercitive, omul de rand era obligat sa uite de vechea sa religie sau vechile obiceiuri pagane.
    La noi, din motive de lipsa de “izvoare” , s- a decretat ca romanul s- a nascut crestin; urmarile se vad, in special in satele noastre, unde obiceiurile pagane sunt mai respectate decat invataturile propovaduite de biserica.
    Se zice ca Sfantul Andrei a crestinat Romania deoarece se presupune ca in itinerarul sau de crestinare a fost inclusa si Scitia Minor (actualmente Dobrogea); nici macar cei avizati nu indraznesc sa spuna ca Dobrogea a fost cedata de Rusia, Romaniei (in schimbul a 3 judete din sudul Basarababiei), deabia in 1878; pana atunci Dobrogea nu a facut parte in nici un fel din teritoriul actual care constituie Romania); in 1978, romanii nu reprezentau dacat 10% din populatia Dobrogei in care 90% din lacasurile de cult erau moschei; cui a folosit crestinarea acestui teritoriu, inca din secolul I ? cum au contribuit cei crestinati de sfantul Andrei la crestinarea populatiilor traitoare la vest de Dobrogea ?
    De ce am dat aceste date ? Pentru ca nu imi place minciuna. In prezent daca incerci sa pui in discutie veridicitatea acestui mit, vei fi imediat catalogat ca fiind securisto comunist sau sectant si vei fi cu siguranta excomunicat din mica ta comunitate de prieteni si cunostinte.
    Este oare acest mod de exprimare al populatiei din Romania in concordanta cu morala crestina sau acesta dovedeste tocmai sechelele paganismului, nevindecate datorita modului in care romanii s- au crestinat si nu prea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesantă istorie. Ceea ce vă pot spune eu, este că românii şi nu numai au rămas cu o evlavie a aşa zişilor sfinţi părinţi care în egoismul lo se luau la întrecere care să se rroage mai mult sau care făcea mai multe metanii neluînd în considerare cuvântul care zice că nu faptele, ci credinţa adevărată, dragostea de oamenii şi smerenia sunt lucruri plăcute lui Dumnezeu. Au schimbat casa lui Dumnezeu în nişte temple închinate oamenilor (Biserica sf. Nicolae, sf Mina etc) la fel ca vechii păgânii (templul lui Diana, Zeus etc) Există un singur mijlocitor într Dumnezeu şi om, Iisus spune Biblia. Atenţie: între Dumnezeu şi om nu între Dumnezeu şi sfinţi ca şi cum ar mai fi şi alţi mijlocitori. Nu ne-a mai rămas decât o spoială subţire de creştinism. Românii au nume de creştini, dar asta nu ajută, la fel cum eu port numele Cezar (lat. împărat), dar asta nu mă face împărat.

    RăspundețiȘtergere